Zespół odkrył, że mieszanie w niektórych chemikaliach, takich jak fosfor trifluorek, pomaga w procesie trawienia. Dowiedzieli się również, że niektóre produkty uboczne mogą spowolnić trawienie, ale dodanie wody może pomóc rozwiązać ten problem. „Sól może rozkładać się w niższej temperaturze, gdy jest obecna woda, co może przyspieszyć trawienie”, powiedział Yuri Barsukov, były badacz PPPL pracujący obecnie w LAM Research. Ten przełom jest ważny, ponieważ potrzeba przechowywania danych otrzymała ogromny wzrost wraz z rozwojem programów AI, które wymagają mnóstwa przechowywania.
„Wytrzymanie krio z osoczem fluoru wodorowego wykazało znaczny wzrost szybkości trawienia w porównaniu z poprzednimi procesami krio-tego, w których stosujesz oddzielne źródła fluoru i wodoru”-powiedział Thorsten Lill z LAM Research.
„Większość ludzi zna pamięć flash NAND, ponieważ jest to rodzaj, który jest w kartach pamięci dla aparatów cyfrowych i napędów kciukowych. Jest również używany w komputerach i telefonach komórkowych. Spraw, by ten typ pamięci jest nadal Zapakowany w ten sam ślad – będzie coraz ważniejszy, ponieważ nasze potrzeby przechowywania danych rosną ze względu na wykorzystanie sztucznej inteligencji ” – powiedział Igor Kaganovich, główny fizyk badawczy w PPPL.
. badanie został opublikowany w Journal of Vacuum Science & Technology A (2024).