Ki wprowadza bezprzewodową moc do urządzeń kuchennych


Konsorcjum Wireless Power Consortium (WPC) ogłosiło, że publikuje ostateczną wersję specyfikacji Standard bezprzewodowego przesyłu mocy Ki co pozwoli mniejszym urządzeniom kuchennym, takim jak tostery i blendery, działać bez konieczności podłączania przewodów zasilających. Nie jest jeszcze dostępny dla konsumentów, ale może być tuż za rogiem, ponieważ producenci urządzeń będą mogli zgłaszać produkty do certyfikacji Ki przed końcem roku.

Wielu z nas korzysta już z wygody Qi i Ładowarki bezprzewodowe Qi2. Wykorzystując zasadę indukcji elektromagnetycznej, w której pole magnetyczne jest wykorzystywane do generowania prądu elektrycznego, urządzenia Qi umożliwiają po prostu umieszczenie mniejszej elektroniki, takiej jak smartfony i słuchawki, na podkładkach lub stojakach w celu naładowania, zamiast konieczności podłączania ich do kabla zasilającego ze specjalnym złączem.

Nowy standard Ki WPC również opiera się na indukcji elektromagnetycznej, aby bezprzewodowo przesyłać energię do urządzeń, ale z pewnymi kluczowymi różnicami. Qimoc z ładowarki bezprzewodowej jest używana tylko do ładowania baterii w urządzeniu mobilnym. Wyjmij baterię z telefonu, umieść ją na ładowarce Qi, a urządzenie nadal będzie martwe. Dzięki Ki generowany prąd jest używany do bezpośredniego zasilania silników, elementów grzejnych i elektroniki, które sprawiają, że urządzenie działa.

Do naładowania baterii w urządzeniu mobilnym wystarczy powolny strumień bezprzewodowej mocy, ale urządzenia kuchenne, które siekają, gotują i miksują, potrzebują znacznie więcej. Tak więc podczas gdy standardy Qi i Qi2 mogą dostarczać odpowiednio do pięciu i 15 W mocy, standard Ki, dzięki zastosowaniu znacznie większych cewek, może przesyłać do 2200 W mocy. To więcej niż wystarczająco nawet dla urządzeń o dużym zapotrzebowaniu na energię, takich jak frytkownice powietrzne.

WPC początkowo zakłada, że ​​nadajniki mocy Ki zostaną zintegrowane z produktami, takimi jak płyty indukcyjne, które już wykorzystują podobną technologię, co jeszcze bardziej zwiększy ich użyteczność w kuchni.

Nadajniki mocy Ki umieszczone pod blatami mogą być niemal całkowicie niewidoczne, gdy nie są używane.
Zrzut ekranu: YouTube

Reklama

Ale technologia Ki może również bezprzewodowo przesyłać moc przez materiały takie jak granit, kwarc, marmur, a nawet drewno o grubości do 1,5 cala, co pozwala na zintegrowanie bezprzewodowych nadajników mocy z kuchniami, pozostając poza zasięgiem wzroku. „Zalety standardu Ki sprawią, że ludzie na nowo wyobrażą sobie, w jaki sposób projektuje się i wykorzystuje kuchnie. Niezależnie od tego, czy chodzi o nowe domy, które są budowane, obecnych właścicieli domów remontujących swoje kuchnie, czy po prostu rosnącą liczbę osób pragnących cieszyć się zaletami inteligentnego domu”, mówi Paul Struhsaker, dyrektor wykonawczy WPC, w dzisiejszym komunikacie.

W przypadku instalacji, w których lokalizacja nadajników nie jest od razu oczywista, standard Ki obejmuje kilka zabezpieczeń. Urządzenia zgodne z Ki komunikują się z nadajnikami za pośrednictwem NFC, a zasilanie jest generowane tylko wtedy, gdy urządzenie jest wykrywane. Jeśli blender zostanie przewrócony, zasilanie jest natychmiast wyłączane, a nadajniki nie mogą zostać aktywowane przez inne urządzenia kuchenne, takie jak metalowe noże położone na nich.

Norma wymaga również, aby spód urządzeń lub powierzchnia blatu nigdy nie nagrzewały się na tyle, aby spowodować oparzenia lub uszkodzenia. Nawet jeśli patelnia zgodna z Ki jest używana do gotowania jedzenia bezpośrednio na blacie, specyfikacja wymaga dodatkowej izolacji na spodzie patelni, aby chronić blat przed ciepłem. Wyeliminowanie przewodów zmniejsza również ryzyko potknięcia się w kuchni, ryzyko pożaru związane z kablami zasilającymi, które mogą się z czasem strzępić, oraz ogólną uciążliwość przewodów podczas gotowania.

Ponieważ producenci urządzeń, tacy jak Philips, Midea i Miele, są już członkami WPC, mamy nadzieję, że w nadchodzącym roku zaczniemy widzieć urządzenia kompatybilne z Ki wprowadzane do konsumentów, gdy urządzenia uzyskają certyfikat Ki. Żadne nie zostały jeszcze ogłoszone.

Jednak prawdziwie bezprzewodowa kuchnia będzie wymagać wymiany nowego sprzętu i istniejących urządzeń. WPC spodziewa się, że dodatkowe komponenty dodadzą około 8–9 dolarów do ceny urządzenia zgodnego z Ki, ale pojawią się inne koszty, w tym nadajniki i potencjalne remonty potrzebne do doprowadzenia zasilania do miejsca ich zainstalowania.

Czy będzie warto dokonywać wszystkich ulepszeń? Nie wiedząc, ilu producentów urządzeń przyjmie kompatybilność z Ki, nie powinieneś jeszcze zaczynać od opróżniania swojej kuchni. Jednak biorąc pod uwagę popularność ładowania bezprzewodowego, konsumenci mogą z radością powitać kolejny sposób na pozbycie się większej ilości kabli zasilających zagracających ich domy.



Source link

Advertisment

Więcej

Advertisment

Podobne

Advertisment

Najnowsze

Oficjalne etui Apple iPhone 16 Camera Control, więcej 9to5Mac

Teraz, za zaledwie pięć dni, rozpocznie się dostawa iPhone'a 16. Jesteśmy tutaj, aby upewnić się, że wszystkie najlepsze oferty na akcesoria są na...

Aplikacje pakietu Microsoft Office zyskują coraz bardziej przydatne funkcje sztucznej inteligencji Copilot

Firma Microsoft ujawnia nowe funkcje w swoich miesięcznych subskrypcjach Microsoft 365 Copilot w cenie 30 USD za użytkownika, które mają na celu poprawę...

Koss prezentuje nową generację bezprzewodowych słuchawek Porta Pro

Koss Corporation (symbol NASDAQ: KOSS), amerykański producent wysokiej jakości słuchawek stereofonicznych i twórca pierwszego na świecie słuchawek stereofonicznych SP3 z 1958 r., świętuje...
Advertisment