Jak śledzić znajomych i rodzinę na swoim iPhonie


W pełni rozumiem, dlaczego niektórzy ludzie mogą nie chcieć pozwalać innym na ciągłe sprawdzanie swojej lokalizacji, ale dla mnie narzędzia do udostępniania lokalizacji, takie jak Find My i Mapy Google, mają same zalety. Oznaczają one na przykład brak konieczności wysyłania dziesiątek SMS-ów tam i z powrotem na temat tego, w którym barze aktualnie się znajdują, lub brak konieczności wysyłania SMS-ów „Spóźnię się pięć minut”, ponieważ wszyscy widzą, że jestem w drodze. Chociaż śledzenie lokalizacji starszych nastolatków prawdopodobnie nie obędzie się bez intensywnych negocjacji, przydatne może być sprawdzenie, kiedy młodsze dzieci dotarły do ​​szkoły lub domu przyjaciela.

Innymi słowy, chociaż chcesz to robić tylko z osobami, którym najbardziej ufasz, może się okazać, że zaczniesz na nich polegać bardziej, niż myślałeś. Narzędzia te mają wbudowane elementy sterujące umożliwiające zarządzanie tym, co i kiedy faktycznie udostępniasz.

Oto jak to skonfigurować.

Śledzenie lokalizacji poprzez Find My na iPhonie

Jeśli używasz iPhone’a i wszyscy, których chcesz mieć na oku, korzystają z iPhone’a, oczywistą opcją udostępniania lokalizacji jest aplikacja Find My na iOS (oraz iPadOS i macOS). Ale najpierw, aby to działało zgodnie z oczekiwaniami, musisz włączyć udostępnianie lokalizacji na swoim iPhonie:

  • W Ustawieniach przejdź do prywatność i bezpieczeństwo > Usługi lokalizacyjne.
  • Upewnić się Usługi lokalizacyjne jest włączony.
  • Kliknij Udostępnij moją lokalizację i włącz to.

Na karcie Osoby dotknij opcji Rozpocznij udostępnianie lokalizacji.

Reklama

Możesz udostępniać swoją lokalizację przez ograniczony czas lub na czas nieokreślony.

Gdy już to zrobisz, możesz przejść do Znajdź mój aplikacja:

  • Z Ludzie zakładkę, dotknij Rozpocznij udostępnianie lokalizacji.
  • Stuknij kontakty, którym chcesz udostępnić swoją lokalizację (użyj przycisku + przycisk w prawym górnym rogu, aby zobaczyć więcej kontaktów).
  • Wybierać Wysłaći możesz wybrać, jak długo będziesz udostępniać swoją lokalizację: jedna godzina; do końca dnia; lub na czas nieokreślony (do czasu ręcznego wyłączenia udostępniania).

Wybrane przez Ciebie kontakty otrzymają powiadomienie, że udostępniasz im swoją lokalizację, i będą miały możliwość udostępnienia w zamian swojej lokalizacji, jeśli sobie tego życzą.

Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz uzyskać wskazówki bezpośrednio do jednego ze swoich kontaktów.

Możliwe jest także skonfigurowanie powiadomień na podstawie lokalizacji danej osoby.

Każda osoba, która udostępni Ci swoją lokalizację, pojawi się na mapie na karcie Osoby. Stuknij nazwę kontaktu, aby wyświetlić więcej informacji o kontakcie i uzyskać wskazówki dojazdu do jego bieżącej lokalizacji.

Możesz także skonfigurować powiadomienia o lokalizacji dla konkretnego kontaktu z ekranu kontaktu:

  • Uzyskiwać Dodać pod Powiadomienia w takim razie kierujemy się Powiadom mnie.
  • Możesz wybrać otrzymywanie alertów, gdy ktoś dotrze do danego miejsca, opuści je lub go nie będzie.
  • Możesz także wybrać, czy alert ma działać Tylko raz Lub Za każdym razem — jeśli będzie się powtarzać, druga osoba będzie musiała wyrazić na to zgodę na swoim telefonie.
  • Uzyskiwać Dodać potwierdzać.

Aby tymczasowo zatrzymać udostępnianie swojej lokalizacji wszystkim kontaktom, otwórz plik Ja i wyłącz opcję Udostępnij moją lokalizację przełącznik. Aby przestać udostępniać je określonej osobie, kliknij jej nazwę na ekranie Ludzie kartę, a następnie wybierz Przestań udostępniać moją lokalizację.

Pamiętaj, że Apple Udostępnianie rodziny funkcja obejmuje udostępnianie lokalizacji: osoba tworząca rodzinę może włączyć udostępnianie lokalizacji wszystkim jej członkom. Jeśli jesteś w grupie, otwórz Rodzina I Udostępnianie lokalizacji w Ustawieniach iOS, aby zobaczyć, kto może śledzić Twoje miejsce pobytu.

Inne opcje śledzenia lokalizacji

Istnieje wiele innych opcji śledzenia lokalizacji, z których możesz skorzystać poza Find My – które będą potrzebne, jeśli niektórzy z Twojej rodziny lub znajomych korzystają z Androida. Pamiętaj, że musisz upewnić się, że wszyscy korzystają z tej samej aplikacji.

Mapy Google umożliwiają udostępnianie swojej lokalizacji na czas nieokreślony lub przez ograniczony czas.

Możesz uzyskać wskazówki dojazdu lub powiadomienia dotyczące konkretnych kontaktów.

Mapy Google dla Android I iOS to jeden z najlepszych sposobów, aby to zrobić, ponieważ jest wieloplatformowy i jest aplikacją, którą wiele osób zainstalowało na swoich telefonach.

  • Następnie w aplikacji Mapy Google kliknij ikonę swojego profilu (w prawym górnym rogu). Udostępnianie lokalizacji.
  • Wybierać Nowy udział , aby rozpocząć udostępnianie swojej lokalizacji kontaktowi. (Jeśli jeszcze nie zezwoliłeś aplikacji Mapy Google na dostęp do Twojej lokalizacji, możesz najpierw zostać przeprowadzony przez ten proces).
  • W następnym wyskakującym oknie dialogowym możesz wybrać kontakt (przesuń palcem w lewo i dotknij Więcej jeśli ich nie widzisz).
  • Wybierz czas, przez który chcesz udostępniać swoją lokalizację: albo Dopóki tego nie wyłączysz lub określoną liczbę godzin.
  • Uzyskiwać Udział potwierdzać.

Podobnie jak w przypadku aplikacji Znajdź mój, wybrany kontakt otrzyma powiadomienie oraz opcję udostępnienia w zamian swojej lokalizacji (czego nie musi robić).

W Mapach Google dotknij swojego zdjęcia profilowego i Udostępnianie lokalizacji w dowolnym momencie, aby zobaczyć, gdzie wszyscy są. Stuknij nazwę kontaktu, aby zobaczyć dokładnie, gdzie się on znajduje, wyłączyć udostępnianie lokalizacji tej osobie lub dodać powiadomienie oparte na lokalizacji (może to zostać uruchomione, gdy ktoś dotrze do określonego miejsca lub je opuści).

Warto wspomnieć o kilku innych aplikacjach do udostępniania lokalizacji. Glympse oferuje wiele funkcji, w tym prywatne udostępnianie grupom osób (np. Twojemu klubowi sportowemu), a nawet będzie działać nawet w przypadku tych osób w Twoich kręgach społecznościowych, które nie mają zainstalowanej aplikacji Glympse — te osoby otrzymają zamiast tego link tekstowy do mapy internetowej .

Wtedy jest Życie360, który jest w dużym stopniu nastawiony na udostępnianie lokalizacji w rodzinie (choć działa również w przypadku znajomych). Możesz wyświetlać lokalizacje w czasie rzeczywistym, otrzymywać powiadomienia, gdy ludzie dotrą do danej lokalizacji lub ją opuszczą, a nawet otrzymywać ostrzeżenia, jeśli znajoma osoba mogła uczestniczyć w wypadku (trochę jak Wykrywanie awarii na iPhonie).



Source link

Advertisment

Więcej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Advertisment

Podobne

Advertisment

Najnowsze

Razer demonstruje przyszłość gamingowej technologii dotykowej dzięki Sensa HD Haptics i Project Esther

Gracze uwielbiają oglądać transmisje na żywo, widzieć, jak ich ulubieni gracze wykonują niesamowite zagrania i wygrywają – ale co by było, gdybyśmy mogli...

Samsung opracowuje pierwszą w branży pamięć DRAM HBM3E 12H o pojemności 36 GB

Firma Samsung Electronics, światowy lider w dziedzinie zaawansowanych technologii pamięci, ogłosiła dzisiaj, że opracowała pamięć HBM3E 12H, pierwszą w branży 12-stosową pamięć DRAM...

„Nieuczciwe” licencjonowanie chmury przez Microsoft pod lupą

Dziękuję, że dołączyłeś! Uzyskaj dostęp do swojego Profesjonalny+ Treść poniżej. 27 lutego 2024 r „Nieuczciwe” licencjonowanie chmury przez Microsoft pod lupą Udostępnij ten przedmiot w swojej sieci: W...
Advertisment